Vejledning i valg af gravsten

At købe en gravsten er, for de fleste, kun noget man gør ganske få gange i livet. Derfor er man ofte ikke forberedt på, hvilke ting man skal tage stilling til under besøget hos Stenhuggeren.

De kan få et indtryk vedrørende besøget hos stenhuggeren i filmen herunder

Størrelsen

Hvis man ikke har valgt en fælles plænegrav, hvor kirkegårdens servitutter bestemmer type og størrelse, skal man først overveje størrelsen af stenen. Hvis der er tale om en urnegrav, må stenen ikke være for stor, typisk ca. 50 x 40 cm. En enkelt kistegrav vil se harmonisk ud med en lidt større sten, f.eks. 70 x 50 cm, mens et dobbelt gravsted fordrer en sten med en bredde fra 80 cm., hvis proportionerne skal være pæne.

Husk at kirkegården ofte har restriktioner for gravsten – Stenhuggeriet kan altid vejlede og hjælpe med disse.

Overfladen

Den næste beslutning vil typisk være valg af overfladebehandling på stenen. En poleret sten giver en vejrfast og samtidig højtidelig baggrund for inskriptionen. Hvis stenen skal have et mere rustikt præg kan man vælge en jetbrændt overflade, der er ru men med samme holdbarhed som en poleret flade. En mellemting mellem disse overflader er en matsleben overflade, der er glat men uden højglans.

Mange moderne gravsten indeholder i øvrigt i dag ofte en blanding af de forskellige overflader, ligesom hugget felter og dekorationer som f.eks. stokhugget ornamentik kan indgå i selve stenen. Se forskellige eksempler under vores gravstensdesigner.

Hugget bogstaver eller påsat bronze

Når stenen er valgt, skal det besluttes hvordan inskriptionen skal udføres. Første valg er mellem hugget bogstaver (fordybning i stenen) eller påsatte bronzebogstaver.

Hugget bogstaver kan udføres i en hvilken som helst skrifttype der ønskes, også i egen håndskrift. Hugget bogstaver ilægges ofte farve, i kontrast til stenens egen farve. Dog anbefales det at anvende dybdehugget bogstaver i ru/jetbrændt overflade. Disse er vedligeholdelsesfrie, idet der ikke ilægges farve. Denne type indhugning anbefales kun i ru sten.

Et meget smukt valg i hugget bogstaver er guldindlæg, som udføres med 24 karat bladguld. Her skal man være opmærksom på, at disse bogstaver er mest egnet til opretstående og poleret sten. Hvis stenen endvidere står i et ”surt” miljø (skygge, nedfald fra træer m.v.) reduceres holdbarheden af guldet markant. Den kan blive ned til 2-3 år, hvorefter forgyldning er nødvendigt for at stenen genvinder sit oprindelige udseende.

Alternativet til hugget bogstaver er bronzebogstaver. Har stenen i forvejen en bronzedekoration er dette oplagt. Bronze har også den fine egenskab, at det ændrer sig over tiden, fra lys blank overflade til mørkebrun, sort og grønirret og dermed visuelt viser tidens gang på stenen.
Bronzebogstaver kan både forsølves og forgyldes. Dette er et alternativ til guld indlagt i hugget bogstaver, fordi holdbarheden bliver markant bedre. Forgyldt bronze har en smuk og varm udstråling og passer til mange især mørke og røde stentyper.

Find stenhugger i København og resten af Sjælland. Vi glæder os til at hjælpe dig via vores lokale afdelinger.

Hvad skriver man på stenen?

Tilbage i 1980’erne og 1990’erne blev det ofte brugt, kun at skrive navn og dato på stenen. Dermed blev stenen neutral for andre end de pårørende, men den blev også mere ligegyldig for eftertiden.

Denne udvikling har heldigvis ændret sig, og i dag vil de fleste mennesker gerne stå ved, hvad de har bedrevet i jordelivet. Det kan f.eks. gøres ved at skrive titel eller evt. en dekoration, der henviser til et erhverv. Har afdøde måske været lods kunne en dekoration være en kompasrose. Har man tilbragt en stor del af sit virke i Canada, kunne dekorationen være et ahornblad osv. En angivelse af fødselssted og dødssted siger også noget om personens virke, ligesom vi igen er begyndt af påføre navn, på den by eller det samfund hvor man har levet hovedparten af sit liv. Det er ligeledes blevet sædvanligt igen at påføre stenen en efterskrift og personlige symboler, som f.eks. en flyvernål eller en fiskestang.

Den sidste nye metode er, at påføre en QR-kode i porcelæn nedfældet i gravstenen eller på en selvstændig lille sokkel ved siden af. På denne måde kan hele afdødes livshistorie fortælles i både tekst og billeder/videoer. Man scanner QR-koden og føres til en hjemmeside med afdødes historie. Se mere på Livsminder.